Ο αρχαιολογικός τουρισμός ως υποκατηγορία του πολιτιστικού έχει ως κύριο αντικείμενο την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μουσεία κλπ.. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο συνδυασμός του αρχαιολογικού πλούτου και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στη χώρα και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
 
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως και σίγουρα η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική μεριά του νησιού νοτιότερα από τον σημερινό οικισμό του Ακρωτηρίου. Λόγω της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου, τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί σε εντυπωσιακά άριστη κατάσταση και θα μπορούσε να συγκριθεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.
 
Η ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου έγινε εντελώς τυχαία, από το Γάλλο μηχανικό FerdinarddeLesseps κατά την διάρκεια εκσκαφών εδάφους που χρησιμοποιούταν στην μόνωση της διώρυγας του Σουεζ. Η πρώτη απόπειρα για ανασκαφές έγινε από την Γαλλική  Αρχαιολογική Σχολή, όμως ουσιαστικά οι κυρίως αρχαιολογικές ανασκαφές έγιναν από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο και συνεχίζονται σήμερα από τον καθηγητή Χρίστο Ντουμά.
 
Η πρώτη εποίκιση του χώρου έγινε το 4.500 πχ κατά την Νεολιθική Περίοδο, όπου η πόλη μεγάλωσε κατά την εποχή του ορείχαλκου και έγινε από του κυριότερους οικισμούς στο Αιγαίο. Το ακρωτήρι συνδεόταν εμπορικά με το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη καθώς επίσης με την Συρία, την Κύπρο ακόμα και την Αίγυπτο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις τοιχογραφίες, τα διάφορα δοχεία και από τις συναλλασσόμενες περιοχές που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο. Η θέση του οικισμού είναι ιδανική καθώς προστατεύεται από του σφοδρούς βόρειους ανέμους και το έδαφος προσφέρεται για γεωργική καλλιέργεια. Ενδιάμεσα υπήρξαν σημαντικοί σεισμοί που επηρέασαν την ανάπτυξη του οικισμού όμως δεν την διέκοψαν, όπως έγινε με την Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου το 1500 πχ που όλος ο οικισμός ενταφιάστηκε.
 
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως κατά τις ανασκαφές δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινοι σκελετοί και εικάζεται πως αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν καταστροφικοί σεισμοί πριν την έκρηξη του ηφαιστείου (με ενδιάμεσο διάστημα μερικών δεκαετιών) πράγμα το οποίο  συνετέλεσε αφενός μεν στην προειδοποίηση του πληθυσμού και αφετέρου στην απομάκρυνση των πιθανών ανθρωπίνων απωλειών από τους σεισμούς, από κατοίκους, που επέστρεψαν πριν την έκρηξη, για την συλλογή προσωπικών και πολύτιμων αντικειμένων.
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΡΑΣ
 
Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος σε μία περιοχή που κατοικούνταν για περισσότερα από 1.000 χρόνια και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε ένα βράχο με υψόμετρο 369 του Μέσα Βουνού, ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς Περίσσα και Καμάρι. Η θέση του οικισμού είναι στρατηγικής σημασίας πράγμα που διαπιστώθηκε και από τους Λακεδαιμόνιους αποίκους στις αρχές του 8ου πχ αιώνα. Ο αρχηγός των αποίκων ήταν ο Θήρας από στον οποίο οφείλεται και το σημερινό επίσημο όνομα του νησιού.
 
Για πάρα πολλά χρόνια ο οικισμός, η πόλη-κράτος της Θήρας, ήταν το μοναδικό αστικό κέντρο του νησιού ενώ πολύ αργότερα δημιουργήθηκαν άλλοι έξι μικρότεροι οικισμοί. Στα Βυζαντινά χρόνια κυρίως χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών ως καταφύγιο από της επιδρομές των πειρατών. Αυτή η πολύχρονη ανοικοδόμηση στο αρχαιολογικό χώρο έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των παλαιότερων οικημάτων για την ανέγερση νέων και έτσι σήμερα, τα εναπομείναντα ευρήματα είναι από την ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Πολλά από τα ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών.
 
Επιγραμματικά πρέπει να αναφερθεί πως στους ναούς, στα ιερά, στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες κλπ επικρατεί λιτή αρχιτεκτονική, πράγμα αναμενόμενο λόγω των γενικότερων ιδεολογικών απόψεων των πρώτων αποίκων. Ο επισκέπτης πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί την οργάνωση της πόλης και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της.
Τα κυριότερα μνημεία προς επίσκεψη του χώρου είναι:
 
- Η Αγορά που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην πόλη.
- Η Βασιλική στοά με αγάλματα της οικογένειας του Καίσαρα.
- Το Ιερό της Αρτέμιδος.
- Ο Ναός του Διονύσου δωρικού ρυθμού.
- Το Θέατρο.
- Το Γυμνάσιο των Νέων.
- Η Αγορά των Θεών με δεσπόζον το Ιερό του Κάρνειου Απόλλωνα.
- Τα Νεκροταφεία
 
Επικοινωνήστε με το τμήμα πωλήσεων της επιχείρησης και ενημερωθείτε για τα νέα πακέτα αρχαιολογικού τουρισμού που σχεδιάζουμε για το 2013 και ελάτε να ταξιδέψουμε στο πέρασμα των χρόνων σε μια άλλη εποχή.